Switches trad 4 november 2018 op in het Kunstlokaal in Gemert, Noord-Brabant. Hoe raakten we daar zo verzeild? Switches ontving al enkele keren het Brabantse blaaskwintet Factor 5 in haar eigen concerten in en om Gouda. De instrumentale intermezzi bleken prachtig samen te gaan met ons repertoire: beide muzikale gezelschappen houden van uiteenlopend repertoire en zoeken naar interessante arrangementen. Nu was het de beurt aan Switches om de thuisbasis van Factor 5 te bezoeken: Gemert.

Onder de titel ‘Arts, Winds & Voices’ kwamen kunstvormen bij elkaar: een kunstexpositie, blaasmuziek en zang. Switches bracht muziek uit een tijdvak dat zich bij uitstek leent voor haar eigen muziek: het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen in. Een tijdperk met de meest uiteenlopende ervaringen: verse herinneringen aan de verschrikkingen van de eerste wereldoorlog en het verlies van praktisch een hele generatie mannen; weer heroplevend optimisme, democratisering en emancipatie; maar ook economische crisis, nieuwe dictaturen en oplopende spanningen. Componisten van allerlei genres – klassiek, maar ook blues, jazz en musical – brachten de verschillende levensgevoelens van die tijd tot uitdrukking. Dat leverde wederom een heel afwisselend programma op met muziek uit deze ‘Bewogen Tijden’.
Factor 5 bracht muziek van moderne componisten, maar ook het prachtige ‘Rêverie’ van Débussy. Een muzikale verrassing was het duet van hoorn en piano, door de hoornist van Factor 5 en zijn partner.